NOS NieuwsAangepast

VS steunt Japan in eilandconflict

De VS steunt Japan in zijn oplopende conflict met China over vijf onbewoonde eilanden. Dat heeft minister van Defensie Hagel zijn Japanse ambtgenoot in een telefoongesprek laten weten.

Volgens een woordvoerder heeft Hagel de Japanse minister verzekerd dat het militaire pact tussen de VS ook van toepassing op de eilandengroep. En hij complimenteerde Tokio voor het "uitoefenen van passende terughoudendheid" in de kwestie.

Bommenwerpers

Vice-president Biden zal volgende week beide landen aandoen tijdens een reis die eerder al was aangekondigd. Tijdens die trip zal hij proberen de spanningen te verminderen, laten diplomaten weten aan persbureau Reuters. Tot nu toe namen de Amerikanen in de kwestie geen standpunt in.

De discussie over het bezit van de eilanden in de Oost-Chinese Zee laaide afgelopen weekend op toen China het luchtruim erboven opeiste. Tegen vliegtuigen die zich niet melden en Chinese instructie volgen, werden "defensieve noodmaatregelen" aangekondigd.

Veertiende eeuw

Twee Amerikaanse bommenwerpers vlogen kort daarna over het gebied zonder zich aan de Chinese voorschriften te houden. De Chinezen reageerden daar terughoudend op.

Japan en China claimen beide het bezit over de eilanden. Het conflict gaat terug tot de veertiende eeuw, toen volgens de Chinezen zeevaarders uit dat land de de eilanden ontdekten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl