Oudgedienden op Justitie en VROM

Het kabinet heeft twee oudgedienden in de Haagse politiek aangewezen als opvolger van de ministers Donner (Justitie) en Dekker (VROM): de CDA'er Ernst Hirsch Ballin en de VVD'er Pieter Winsemius. 

Hirsch Ballin (55) was eerder minister van Justitie in het kabinet-Lubbers III, van 1989 tot 1994. Hij moest destijds pal na de Tweede-Kamerverkiezingen aftreden, vanwege de IRT-affaire.

Winsemius (64) was minister van Milieu in het eerste kabinet-Lubbers, van 1982 tot 1986.

Oude rotten

Eerder op de dag werd gespeculeerd dat VVD-Kamerlid Willibrord van Beek naar VROM zou gaan en CDA'er Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State, op het ministerie van Justitie zou worden aangesteld. Zij hebben echter geen ervaring als minister. 

Premier Balkenende liet in zijn wekelijkse persconferentie blijken dat de voorkeur, zo vlak voor de verkiezingen, uitging naar oude rotten in het vak. "Zij weten hoe de politiek werkt en wat snel werken is."

Hirsch Ballin is nu lid van de Raad van State, Winsemius van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Bij het aantreden van het volgende kabinet kunnen ze deze functies weer opnemen. 

Donner en Dekker traden gisteren af naar aanleiding van het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand. 

Daarin stond dat er minder of geen doden zouden zijn gevallen bij de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost een jaar geleden, als de overheidsinstanties de regels voor brandveiligheid goed hadden nageleefd. 

De beschuldigende vinger werd met name gericht op de Dienst Justitiële Inrichtingen, die onder Donner viel. Maar ook het ministerie van VROM zou hebben gefaald. 

Behalve Donner en Dekker heeft burgemeester Hertog van Haarlemmermeer zijn functie neergelegd. Hij was verantwoordelijk voor de vergunningen voor het cellencomplex. 

Kabinetsreactie

De nieuwe ministers krijgen een grote rol bij het voorbereiden van de reactie van het kabinet op het rapport over de Schipholbrand. 

Hirsch Ballin is inmiddels beëdigd. Winsemius gaat pas volgende week naar de koningin, omdat hij nu nog in het buitenland zit. 

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

Meer video en audio