NOS NieuwsAangepast

Schade monumenten door beving

Aardbevingen hebben tweederde van de rijksmonumenten in Noord-Groningen beschadigd. De bevingen zijn het gevolg van gaswinning in de provincie.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zegt dat 69 van de ongeveer 100 rijksmonumenten zijn beschadigd. Het gaat om 34 kerken en andere gebouwen zoals huizen, boerderijen en molens. Ook het oude raadhuis van Appingedam is beschadigd geraakt.

Scheuren

De schade is zeer uiteenlopend. Bij sommige gebouwen gaat het om scheuren in muren, op andere plekken is de schoorsteen ontwricht. Een boerderij in Onderdendam was zo zwaar beschadigd dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij besloot het gebouw aan te kopen.

Gisteren werd bekend dat de autoriteiten niet uitsluiten dat de aardbevingen in de toekomst in kracht toenemen. De Tweede Kamer heeft bezorgd gereageerd.

Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil dat zijn voormalige werkgever de zaak onderzoekt. Een woordvoerder van de raad zegt daar op dit moment geen aanleiding toe te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl