NOS NieuwsAangepast

Kamer: grote zorgen over bevingen

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Kamp (Economische Zaken) over de mogelijkheid dat aardschokken door gaswinning in Groningen zwaarder kunnen zijn dan gedacht.

Partijen reageren hiermee op NOS-berichtgeving dat bevingen over een langere periode krachtiger kunnen worden, tot wel 6 op de schaal van Richter.

Geschrokken

Kamerlid Van Veldhoven (D66) zegt dat ze erg geschrokken is en dat ze zich kan voorstellen dat mensen in Groningen zich extra ongerust maken. Zij wil bekijken of de gaswinning tijdelijk wat kan worden teruggeschroefd of op een andere manier kan worden uitgevoerd.

GroenLinks vindt dat minister Kamp de Kamer beter had kunnen informeren. Kamerlid Van Tongeren wil weten waarom het advies van de toezichthouder niet is opgevolgd; "Ik denk dat dat komt door het geld dat ermee gemoeid is. De begroting is voor dit kabinet belangrijker dan de bevolking in Groningen."

Frustratie

René Leegte van de VVD noemt de situatie frustrerend. Hij komt zelf uit Groningen en wordt veel gebeld. Hij benadrukt dat het allereerst om de veiligheid van mensen gaat. Zij moeten weten waar ze aan toe zijn. Leegte wil wel eerst verdere onderzoeksresultaten afwachten. Die komen in januari.

De PvdA zei eerder al dat minister Kamp uitleg moet komen geven in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl