NOS NieuwsAangepast

Alimentatie vaker te laat

Kinder- en partneralimentatie wordt steeds vaker te laat betaald, blijkt uit cijfers die Nu.nl opvroeg bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Tussen 2007 en 2012 is het aantal meldingen van achterstallige betalingen van kinderalimentatie met ruim 40 procent gestegen. De achterstand moet minimaal een tientje zijn voor het LBIO te hulp schiet.

11.000 meldingen

In 2012 kreeg het LBIO ruim 11.000 meldingen van een achterstand van meer dan een maand, in 2007 waren dat er nog iets meer dan 7700. Het LBIO houdt zich pas sinds 2009 bezig met partneralimentatie, sinds die tijd is het aantal meldingen met 25 procent toegenomen.

Het aantal mensen dat alimentatie ontvangt is ongeveer gelijk gebleven. Er wordt niet bijgehouden hoeveel mensen alimentatie ontvangen, wel weet het CBS dat er per jaar tussen de 10.000 en 12.000 procedures worden gevoerd waarbij de rechter bepaalt dat er een alimentatieplicht is.

Leo de Bakker, directeur van het LBIO: "Dat maakt dat ik inschat dat er de helft tot driekwart van de gevallen niet op tijd wordt betaald."

Onbegrip

Een duidelijke oorzaak voor de toename aan te laat betaalde alimentaties is er volgens De Bakker niet. "In 2008 en 2009 wezen we de crisis aan als oorzaak, maar het aantal meldingen stijgt nu nog steeds. Daar hebben we geen verklaring voor."

De Bakker denkt dat meer duidelijkheid zou helpen. "De berekeningen voor alimentatie zijn heel ingewikkeld en moeilijk te begrijpen. Door dat onbegrip zijn mensen minder welwillend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl