NOS NieuwsAangepast

Syrië: niet voor overgave naar top

De Syrische regering zal vertegenwoordigd zijn op de Syrië-conferentie van 22 januari in Genève. Dat is bekendgemaakt via staatsmedia. Het bewind komt tegelijkertijd met een waarschuwing.

Volgens de autoriteiten gaat Syrië niet naar Zwitserland om zijn eigen overgave te tekenen. Van een gedwongen vertrek van president Assad kan geen sprake zijn, berichten staatsmedia.

Damascus gaf al eerder te kennen "in principe" te willen praten in Genève. De regering voegde eraan toe niet met terroristen te zullen onderhandelen.

Terroristen

"Het koloniale tijdperk is voorbij", zegt een bron bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus. Zowel Frankrijk als Groot-Brittannië wil dat Assad geen rol speelt in een overgangsregering.

De Syrische diplomaten zullen in Genève de wensen van het volk overbrengen, zegt de bron. Die wensen zouden vooral betrekking hebben op "de strijd tegen terroristen", een verwijzing naar de gewapende opstandelingen.

Het Vrije Syrische leger verklaarde deze week niet mee te zullen praten. De omstandigheden lenen zich niet voor besprekingen, zei generaal Salim Idriss tegen nieuwszender Al Jazeera.

Welke landen deelnemen aan de conferentie is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl