NOS NieuwsAangepast

Raad van State: tweede OPA mag

De politieke partij OPA is terecht opgenomen in het register voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald. Volgens de Raad is er geen verwarring met de gemeentelijke partij OPA in Alkmaar.

De partij Ouderen Politiek Actief wil meedoen aan de volgende Kamerverkiezingen. De Kiesraad keurde de registratie goed, maar de Onafhankelijke Partij Alkmaar protesteerde daartegen bij de Raad van State, omdat de afkortingen hetzelfde zijn.

De Raad benadrukt dat bij de registratie voor de Kamerverkiezingen alleen van belang is of de naam overeenkomt met een andere partij die in de Tweede Kamer wil komen. Dat is bij OPA niet het geval en daardoor is er geen verwarring, zegt de Raad. Er is wel een ander OPA, maar die partij is alleen geregistreerd in de gemeenteraad.

Niet misleidend

Volgens de Raad van State is de naam OPA ook niet misleidend. De Onafhankelijke Partij Alkmaar is bij de kiezers voor de Tweede Kamer niet bekend, en daarom zal niet snel de indruk ontstaan dat het gaat om een landelijke partij, waaronder de partij in Alkmaar ressorteert, aldus de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl