NOS NieuwsAangepast

R'dam: volgen criminelen helpt

Overvallers en straatrovers in Rotterdam die intensief worden gevolgd gaan praktisch niet meer in de fout. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de persoonsgerichte aanpak in de stad, schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad.

De veelal jonge criminelen worden al in de cel bezocht door een team. Na het verlaten van de gevangenis worden ze nauwlettend in de gaten gehouden. De aanpak richt zich ook op jongere broers en zussen van de veroordeelden.

Ernstige delicten

De persoonsgerichte aanpak loopt nu ruim een jaar. In die periode zijn 679 Rotterdamse criminelen gevolgd. Van hen zitten er 236 nog in de gevangenis. De rest is op vrije voeten en heeft vrijwel geen ernstige delicten meer gepleegd.

Uit eerder onderzoek bleek dat ruim de helft van de jonge overvallers opnieuw in de fout ging. Met intensieve begeleiding proberen gemeenten, politie, justitie en reclassering de overvallers daarvan te weerhouden.

Woninginbraken

Het aantal straatroven en overvallen in Rotterdam is het afgelopen jaar met zo'n dertig procent afgenomen. Het aantal woninginbraken blijft hoog: ruim 3400.

Om het aantal woninginbraken terug te dringen willen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie de persoonsgerichte aanpak van woninginbrekers vanaf 2014 uitbreiden en intensiveren. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van elektronische controle en intensief toezicht door de Reclassering, net als bij de aanpak van overvallers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl