NOS NieuwsAangepast

Akkoord over regering CDU en SPD

CDU/CSU en SPD zijn het vannacht na zeventien uur van afsluitende onderhandelingen inhoudelijk eens geworden over de vorming van een nieuwe Duitse regering. Later vandaag worden op een persconferentie de details van de overeenkomst bekendgemaakt.

Het gaat om een principe-akkoord; de 475.000 leden van de SPD moeten er nog mee instemmen. Dat kan volgens correspondent Wouter Meijer nog spannend worden. "Er is veel verzet bij de achterban."

De verkiezingen waren op 22 september. De CDU van bondskanselier Angela Merkel haalde een monsterzege, maar kwam net tekort voor de absolute meerderheid en raakte zijn coalitiepartner FDP kwijt, omdat de liberalen de kiesdrempel niet haalden en uit de Bondsdag verdwenen. De christen-democraten waren daardoor aangewezen op de SPD of de Groenen. Met de SPD is vijf weken daadwerkelijk onderhandeld.

Dubbele nationaliteit

In de loop van de nacht lekten steeds meer afspraken uit. Het minimumloon, waarvan eerder al bekend werd dat het op aandringen van de sociaaldemocratische SPD zal worden ingevoerd, wordt volgens Duitse media vastgesteld op 8,50 euro per uur. De belastingen gaan niet omhoog; de staatsschuld mag niet stijgen.

Er komt extra geld voor pensioenen en het wordt weer mogelijk om een dubbele nationaliteit te hebben. Eerder werd al duidelijk dat buitenlandse automobilisten tol moeten gaan betalen op de Duitse snelwegen. Hoeveel dat wordt is nog niet bekend.

Verder wordt de positie van uitzendkrachten versterkt. Ze moeten na negen maanden net zoveel verdienen als vaste krachten in dezelfde functie, en na achttien maanden in dienst genomen worden.

Over namen van ministers is nog niets bekend. De regeringsploeg moet in de week voor kerst rond zijn. Duidelijk is wel dat CDU-leider Angela Merkel bondskanselier blijft. Verwacht wordt dat Wolfgang Schäuble minister van Financiën blijft. Frank-Walter Steinmeier (SDP) wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij was dat tussen 2005 en 2009 ook al.

Willy Brandt-huis

De onderhandelaars kwamen aan het begin van de avond bij elkaar in het Willy Brandt-huis in Berlijn. Kort na middernacht gingen de drie leiders van de partijen apart zitten om de laatste plooien recht te strijken. Later vandaag geven zij een gezamenlijke persconferentie.

Het is voor de derde keer in de geschiedenis van de bondsrepubliek dat CDU/CSU en SPD samen regeren in een grote coalitie. De eerste keer was van 1966 tot 1969 onder bondskanselier Kurt Georg Kiesinger (CDU), de tweede keer van 2005 tot 2009 onder Angela Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl