NOS NieuwsAangepast

OESO: pensioenen NL het hoogst

In geen enkel ander ontwikkeld en geïndustrialiseerd land, dat is aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het pensioen zo hoog als in Nederland.

Volgens een vergelijkende studie krijgen gepensioneerden 91,4 procent van het loon dat ze tijdens hun loopbaan hebben verdiend. Voor alle OESO-landen samen ligt dat op gemiddeld 54 procent.

De OESO heeft uitgerekend dat een Nederlandse gepensioneerd echtpaar 19.130 euro krijgt als pensioenuitkering en een alleenstaande 13.713 euro.

Armoedegrens

Gepensioneerden houden na aftrek van de belastingen ook 4 procent meer over dan wat ze verdienden toen ze nog werkten. In andere landen ligt dat bijna eenderde lager.

Door de hoge pensioenuitkeringen is het aantal ouderen dat onder de armoedegrens leeft heel klein, slechts 1,4 procent. Onder de OESO-landen ligt dat percentage op 12,8 procent, dus bijna 10 keer hoger.

De armoede onder ouderen is vergeleken met 2007 wel iets afgenomen. Maar de OESO waarschuwt dat de armoede in werkelijkheid hoger ligt dan de officiële cijfers aangeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl