NOS NieuwsAangepast

Paus valt 'tirannie van markt' aan

Paus Franciscus heeft gewaarschuwd voor ongebreideld kapitalisme. Volgens hem is dat een "nieuwe tirannie". Hij roept de wereldleiders op om armoede en groeiende ongelijkheid in de wereld te bestrijden.

Franciscus schrijft dit in een 84 pagina's tellend document, het eerste dat hij zelf heeft geschreven sinds zijn aantreden als paus. Hij bekritiseert de "verering van geld" en roept rijke mensen op hun geld te delen. "Hoe kan het dat het geen nieuws is als een dakloze oudere overlijdt, maar wel als de beurzen twee punten verliezen", vraagt de paus zich af.

Speculeren met geld

De paus is ervan overtuigd dat de problemen in de wereld alleen kunnen worden opgelost als de volledige autonomie van de markt en speculeren met geld worden afgewezen. Hij vindt dat er geen plaats is voor een economie van uitsluiting en ongelijkheid. "Zo'n economie vernietigt", schrijft Franciscus.

Franciscus pleit verder voor vernieuwing van de Rooms-Katholieke Kerk. "Ik geef de voorkeur aan een kerk die gekneusd, gewond en vuil is omdat ze op straat is geweest, boven een ongezonde kerk die niet buiten haar grenzen gaat en zich vastklampt aan haar eigen veiligheid."

Sinds zijn aantreden pleit paus Franciscus voor soberheid in de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl