NOS NieuwsAangepast

NS slaat 9 stations per dag over

De NS slaat gemiddeld negen stations per dag over, om te voorkomen dat er grootschalige vertraging ontstaat. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Kamer.

De treinen van de NS stoppen dagelijks bijna 40.000 keer op een station. Dat betekent dat er in 0,02 procent van de gevallen een station wordt overgeslagen.

Arnhem-Zuid

Op de trajecten Nijmegen-Arnhem, Bergen op Zoom-Vlissingen en Utrecht-Hilversum komt het overslaan van stations vaker voor, doordat daar bijvoorbeeld werkzaamheden zijn.

Het meest overgeslagen station sinds januari dit jaar is Arnhem-Zuid (376 keer), gevolgd door Elst en Nijmegen-Lent (374 keer). Station Utrecht-Overvecht werd 135 keer voorbij gereden.

"Niet verbieden"

Staatssecretaris Mansveld vindt dat de NS "gewoon de dienstregeling moet rijden", maar "als het echt noodzakelijk is, kan het overslaan van stations een uiterste bijsturingsmaatregel zijn".

Ze wil het niet verbieden, want "dan zou ik NS mogelijk dwingen een andere bijsturingsmaatregel toe te passen die tot meer reizigershinder leidt".

Wel herhaalt ze nog eens dat de reizigers goed geïnformeerd moeten worden, als een station wordt overgeslagen.

Top-10 van de meest overgeslagen stations sinds 1 januari 2013

1. Arnhem Zuid (376 keer)

2. Elst + Nijmegen Lent (374)

3. Utrecht Overvecht (135)

4. Gouda (79)

5. Weesp (78)

6. Rotterdam Blaak (74)

7. Hilversum Sportpark (72)

8. Bilthoven (64)

9. Kapelle-Biezelinge (59)

10. Rilland Bath + Krabbendijke (58)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl