NOS NieuwsAangepast

VVD twijfelt over 'godslastering'

De VVD in de Eerste Kamer weet nog niet of ze voor of tegen het schrappen van het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht gaat stemmen.

"Er zijn twee opvattingen over dit onderwerp", zegt senator Dupuis van de liberale regeringspartij, "en ik kan met het met beide eens zijn. Ik ga er heel open in."

Onveilig gevoel

De Eerste Kamer spreekt vandaag over het initiatiefwetsvoorstel van D66 en SP, dat met ruime meerderheid door de Tweede Kamer is aangenomen.

Enerzijds kan Dupuis zich voorstellen dat christenen zich zo onveilig voelen door het schrappen van het verbod, dat zij voor handhaving kiest. Anderzijds wil ze nog eens goed luisteren naar wat handhaving kan betekenen voor bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting.

Symboolwetgeving

Uiteindelijk maakt het niet veel uit, zegt Dupuis. "Zo veel stelt de wet niet voor. Het is symboolwetgeving. Daar hebben we al zo veel van, dat deze er ook wel bij kan."

De VVD had aanvankelijk een handtekening onder de initiatiefwet staan, maar trok die later in, toen de SGP een belangrijke rol speelde in de Eerste Kamer.

Toen het volgende kabinet-Rutte was aangetreden, stemde de partij in de Tweede Kamer wel vóór. Inmiddels heeft Rutte II een herfstakkoord gesloten met onder andere ChristenUnie en SGP.

Ruime meerderheid

Als de Eerste Kamerfractie van de VVD tegen het voorstel stemt, krijgt dit waarschijnlijk toch nog een ruime meerderheid. In de Tweede Kamer waren de andere voorstemmers: SP, D66, PvdA, PVV, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Deze partijen hebben in de Eerste Kamer 44 van de 75 zetels.

Het verbod op godslastering staat sinds 1932 in het Wetboek van Strafrecht. Het houdt in dat het verboden is om kwaad te spreken over God of de spot te drijven met godsdienstige tradities. In de praktijk wordt het artikel vrijwel niet meer toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl