NOS SportAangepast

IJshockeyers klagen NHL aan

Tien voormalige ijshockeyers uit de hoogste Noord-Amerikaanse competitie, de NHL, klagen de directie en het management van de NHL aan voor nalatigheid en onzorgvuldig handelen. Ze vinden dat het overkoepelende orgaan te weinig heeft gedaan om hen te beschermen tegen hoofdblessures.

De tien oud-profs waren merendeels actief in de jaren 70, 80 en 90. Bij het tiental hoort echter ook een speler die in het seizoen 2012/2013 nog actief was in de NHL. De oud-spelers maken in hun aanklacht melding van depressies, hoofdpijn en geheugenverlies en een verhoogde kans op dementie. De klachten zouden het gevolg zijn van de herhaaldelijke stoten tegen het hoofd gedurende hun loopbaan.

De oud-spelers vinden dat de NHL de effecten van het vele fysieke contact in het ijshockey en de gevolgen daarvan op latere leeftijd, structureel heeft onderschat. Ook zou de leiding van de NHL wetenschappelijk onderzoek over die problemen hebben genegeerd.

Hersenschuddingen en nekletsel behoren tot de meest voorkomende blessures in de NHL. Zo miste sterspeler Sidney Crosby van de Pittsburgh Penguins een groot deel van de voorbije twee seizoenen vanwege een zeer zware hersenschudding. Tijdens zijn revalidatie werd hij begeleid door een neurochirurg.

NFL: 564 miljoen euro

De aanklacht van de ijshockeyers komt drie maanden nadat in het American Football eenzelfde geschil tussen oud-football-spelers en de overkoepelende bond, NFL, werd beslecht. Meer dan vierduizend voormalig profs vonden dat de NFL te weinig had gedaan tegen de gevaren van herhaaldelijke stoten tegen het hoofd. De NFL betaalde uiteindelijk een schadevergoeding van ruim 564 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl