NOS NieuwsAangepast

"Ozb-stijging voelt niet goed"

"Het voelt niet goed dat huizenprijzen dalen, en de belastingen stijgen'', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). Uit onderzoek van de VEH blijkt dat de onroerendezaakbelasting (ozb) voor het eerst in drie jaar niet harder stijgt dan is afgesproken.

De afspraak met het Rijk is dat de inkomsten uit de lokale belastingen volgend jaar voor alle gemeenten samen, met niet meer dan 2,45% mogen stijgen. Uit een steekproef onder 109 gemeenten blijkt de stijging gemiddeld 2,3 procent te zijn.

De gemeenten houden zich aan de afspraak. Wat vindt u daarvan?

De la Porte: "Dat is op zich goed nieuws voor huiseigenaren, want ieder jaar zijn de gemeenten namelijk boven die afspraak met het Rijk uitgegaan. Dit jaar blijven de gemeenten eronder. Het gaat om een gemiddelde van 109 gemeenten. In februari hebben we een einduitslag als de gegevens van alle 400 gemeenten bekend zijn."

Hoeveel moeten huiseigenaren volgend jaar meer gaan betalen?

"Dat verschilt enorm per gemeente. Als je bijvoorbeeld in Koggenland woont, ga je 23 procent meer ozb betalen. Nou is Koggenland een tamelijk goedkope gemeente, maar huiseigenaren in duurdere gemeenten als Velsen en de stad Groningen gaan 10 procent meer ozb betalen en dat is toch wel fors. Het probleem is natuurlijk dat het alleen een rekening is voor huiseigenaren. Het opgehaalde geld gaat vervolgens naar algemene voorzieningen, waar iedereen gebruik van maakt."

Dat vindt u onterecht natuurlijk.

"Ja, het voelt ook niet helemaal goed, want al een paar jaar op rij worden huizen minder waard en toch zie je dat de belasting stijgt. En als je dan ziet dat dat alleen bij huiseigenaren terecht komt, voelt dat niet terecht."

Maar is het niet zo dat over het algemeen huiseigenaren wat meer te besteden hebben?

"Nou, dat valt heel erg tegen. Huiseigenaren hebben over het algemeen hoge hypotheeklasten. Maar dit gaat om gemeentelijke voorzieningen die door iedereen worden gebruikt. Veel eerlijker zou zijn om te kijken naar de omvang van het huishouden. Dat bijvoorbeeld een éénpersoonshuishouden minder betaalt dan een gezin met vier kinderen. Of doe het op basis van draagkracht."

In een onderzoek dat is uitgevoerd door de NOS zeggen veel gemeenten met een relatief hoge ozb-aanslag dat ze lage andere lokale lasten hebben. Het gaat toch ook om hoeveel mensen in totaal betalen?

"Die rekening is inderdaad opgebouwd uit ozb, riool en afvalstoffenheffing. Sommige gemeenten laten die afvalstoffenheffing dalen, en dan ziet het er prettiger uit in het totaal. Maar over de hele linie stijgt het: de rioolrechten stijgen, de kosten voor het ophalen van afval stijgen. We gaan daar volgend jaar allemaal meer voor betalen."

Bekijk de resultaten van een rondgang van de NOS onder 142 gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl