NOS NieuwsAangepast

Boeddhatempel blijkt veel ouder

Een beroemd boeddhistisch pelgrimsoord blijkt veel ouder dan gedacht. De ontdekking van eeuwenoude fundamenten werpt mogelijk nieuw licht op de geboorte van Boeddha.

Archeologen vonden onder de Maya Devi-tempel in Nepal resten van een houten structuur die dateert uit de zesde eeuw voor Christus. Daarmee is de tempel driehonderd jaar ouder dan eerder aangenomen.

Bewijs

Er is nog veel onduidelijk over het leven van Boeddha. Zo is bijvoorbeeld zijn precieze geboortedatum onbekend. Dankzij deze nieuwe vondst is er voor het eerst archeologisch bewijs dat Boeddha zeker voor 550 voor Christus is geboren.

De tempel werd volgens de overlevering gesticht op de plek waar Boeddha als prins Siddhartha Gautama ter wereld kwam. Zijn moeder Maya Devi zou bij de bevalling een boom hebben vastgegrepen. De tempel is mogelijk opgetrokken rond die boom; in het midden vonden de archeologen resten van wortels.

Tot nu toe was bekend dat de tempel in de derde eeuw voor Christus al bestond. Bij de tempel staat een pilaar met een inscriptie dat een keizer het gebouw in die tijd bezocht.

Overwoekerd

De Maya Devi-tempel was eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord, maar in de 15de eeuw raakte het complex overwoekerd.

Sinds het in 1896 werd teruggevonden, is het opnieuw uitgegroeid tot een van de belangrijkste boeddhistische tempels. Tegenwoordig komen er honderdduizenden gelovigen per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl