NOS NieuwsAangepast

CIA rekruteerde op Guantánamo

In de jaren na 9/11 heeft de CIA terreurverdachten op Guantánamo Bay gerekruteerd als spionnen. Ze werden daarna terug naar huis gestuurd om terroristen te doden en informatie te verzamelen, meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van anonieme functionarissen.

De rekruten kregen in ruil voor hun werkzaamheden als spion geld en de veiligheid van hun familie werd gewaarborgd. Hoeveel er precies is betaald is onduidelijk, maar in totaal gaat het om miljoenen dollars.

Strawberry Fields

De CIA had er in het gevangenenkamp op Cuba een apart complex voor gebouwd, dat de naam Penny Lane kreeg. Dat was een verwijzing naar het nummer van The Beatles en naar een ander geheim complex op Guantánamo Bay, een gevangenis met de naam Strawberry Fields.

De terreurverdachten die werden gerekruteerd, werden ondergebracht in kleine huisjes. Ze hadden daar een eigen keukentje, een douche, een televisie en een goed bed. Sommigen vroegen om porno en kregen dat ook.

De huisjes moesten meer een gevoel geven van een hotel dan van een gevangenis en sommige CIA-functionarissen spraken erover als the Marriott.

Van de radar

Volgens de bronnen van AP zijn tientallen terreurverdachten op deze manier door de CIA getest. Een selecte groep heeft daadwerkelijk een contract getekend. Allen hadden banden met Al-Qaida.

Sommige rekruten hebben de CIA geholpen bij het vinden en doden van Al-Qaida-leiders. Ook waren er rekruten die informatie hebben gegeven maar op een gegeven moment van de radar zijn verdwenen.

Het geheime programma werd rond 2006 beëindigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl