NOS NieuwsAangepast

Negatief advies Brabant over Volkel

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft een negatief advies uitgebracht over de toekomst van de vliegbasis Volkel. De provincie maakt zich zorgen over mogelijke transporten van kernwapens, waarover officieel niets bekend is.

Volgens gedeputeerde Johan van den Hout (SP) is het de eerste keer dat een overheidsorgaan negatief adviseert in een kwestie omtrent vluchten met kernwapens. Hij spreekt van "een krachtig signaal". Minister Hennis Plasschaert kan het advies wel naast zich neerleggen.

Publiek geheim

Het Ministerie van Defensie moet voor 1 november 2015 een zogeheten luchtvaartbesluit over Volkel nemen, waarin de toekomst van de vliegbasis wordt vastgelegd. Eerst moet er een Milieueffectrapportage (MER) komen en in die procedure wordt de provincie om advies gevraagd.

Het is een publiek geheim dat op de vliegbasis in de gemeente Uden kernwapens opgeslagen liggen. Onlangs verschenen berichten in de media over transporten van die wapens. Die leidden tot veel bezorgdheid in Brabant. Ook zouden er afspraken zijn over de komst van nieuwe kernwapens naar Volkel.

Geen blanco cheques

Van den Hout zegt dat hij geen positief advies over Volkel kan uitbrengen omdat hij niets weet over de vluchten met kernwapens. Gezien de gevoelige materie begrijpt hij die geheimzinnigheid wel, "maar als ze ons advies vragen, dan zeggen we wat we ervan vinden. We geven geen blanco cheques uit."

De gedeputeerde gaat ervan uit dat Hennis Plasschaert het advies zal negeren. Ze moet dat besluit dan wel motiveren, vindt hij. Maar of hij van die uitleg veel wijzer zal worden, is zeer de vraag. "Het beleid zal wel blijven dat ze bevestigen noch ontkennen dat er kernwapens in Volkel liggen", zegt Van den Hout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl