NOS NieuwsAangepast

DNB verdedigt NL hypotheken

De Nederlandse directeur Bankentoezicht, Jan Sijbrand, moet steeds aan zijn collega's bij de ECB uitleggen dat Nederlandse banken geen groot risico lopen met hun hypotheken.

Buitenlandse toezichthouders zetten daar vraagtekens bij, omdat het bedrag dat in Nederland uitstaat aan hypotheekleningen relatief groot is. Zij zijn over een jaar verantwoordelijk voor het toezicht op de Nederlandse banken.

bankenunie

In aanloop naar de Europese bankenunie doet de Europese Centrale Bank uitvoerig onderzoek naar de 130 grootste banken in Europa. Die moeten gezond zijn om mee te mogen doen aan de bankenunie.

Als de ECB vindt dat Nederlandse banken een té groot risico lopen op wanbetalingen bij hypotheken, kan de toezichthouder besluiten dat de banken hogere buffers moeten aanhouden. Dat is kostbaar.

Volgens Sijbrand kan hij goed uitleggen waarom de risico's wel meevallen in Nederland. De banken hebben samen zo'n 600 miljard aan hypotheken uitstaan, terwijl de woningen waar de leningen op afgesloten zijn samen niet veel meer waard zijn.

Nog een hele klus

Toch is er relatief weinig wanbetaling in Nederland. "Wij beschouwen het als een laag risico. Het is prima te verdedigen, maar het trekt wel de aandacht", zegt Sijbrand.

Op dit moment werkt de ECB hard om het centrale toezicht op de Europese banken op te tuigen. Het wordt volgens Sijbrand nog een hele klus om alles op tijd klaar te hebben.

Zo is nog niet duidelijk wat er gebeurt als banken niet slagen voor de toelatingseisen en de stresstest. Alle 18 eurolanden hebben beloofd de banken op tijd op te zullen lappen, maar hoe ze dat gaan doen is nog onbekend.

geen topfunctie

Sijbrand was tot vorige week kandidaat om het bankentoezicht in Frankfurt te leiden. Maar de functie gaat zo goed als zeker naar Danièle Nouy uit Frankrijk.

Sijbrand noemt haar "een uitstekende toezichthouder" die uitstekend is voorbereid op haar taak als voorzitter van het centrale bankentoezicht. Nouy wordt naar verwachting deze week benoemd door het Europese parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl