Bedrijven huiverig voor cloud VS
Bedrijven vragen zich door alle NSA-onthullingen steeds vaker af of hun data wel veilig zijn. Een aantal bedrijven haalt de data zelfs weg van Amerikaanse servers om ze onder te brengen bij Europese clouddiensten.
Dat zeggen deskundigen uit de Nederlandse cloudindustrie. Veel bedrijven hebben tegenwoordig een deel van hun data, zoals klantgegevens, opgeslagen in de cloud. De data staan dan op servers van andere bedrijven en zijn via internet op te halen.
Vaak staan de data bij Amerikaanse internetgiganten zoals Microsoft en Amazon. In Europa is de cloudindustrie een stuk kleiner.
Overstappen
Nu blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst tienduizenden computersystemen infiltreerde, willen bedrijven vaker de garantie dat hun data in Nederland staan. Ze hopen dat zo de Amerikaanse overheid geen inzicht in de data kan eisen.
"We zien een stijging in het aantal nieuwe klanten dat eerst met Amerikaanse partijen zaken deed en dat niet meer wil vanwege privacyredenen", zegt Lennard Zwart van de Nederlandse cloud-aanbieder CloudVPS.
"Vooral bij grote bedrijven gaan er steeds meer stemmen op om data buiten de VS op te slaan", zegt Peter Vermeulen, cloudonderzoeker bij Pb7Research. "Bij MKB-bedrijven is dat minder, omdat ze zichzelf niet zo snel als doelwit zien."
Eerder becijferde een denktank dat de Amerikaanse cloudindustrie maximaal 26 miljard euro aan omzet misloopt door alle onthullingen over spionage.
Niet veiliger
Advocaat Arthur van der Wees, gespecialiseerd in cloud-wetgeving, ziet de trend ook, maar waarschuwt er wel voor dat data niet per se veiliger zijn in Nederland. Ook Europese landen kunnen volgens hem eenvoudig inzicht in data opeisen.
Hij wijst er bovendien op dat een aantal datacenters in Nederland een Amerikaans moederbedrijf heeft. Daardoor kan de Amerikaanse overheid op basis van de Patriot Act mogelijk toegang krijgen tot de data die daar staan opgeslagen.