NOS NieuwsAangepast

"NSA-baas bood ontslag aan"

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, Keith Alexander, bood deze zomer zijn ontslag aan. Dat gebeurde kort nadat Edward Snowden zich bekendgemaakt had als lek van NSA-documenten, bericht de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

De krant baseert zich op een anonieme regeringsfunctionaris. De regering-Obama weigerde het ontslag van Alexander. Zijn vertrek zou niets oplossen en bovendien zou Snowden daarmee als grote winnaar worden gezien.

Merkel

De onthullingen over de spionagepraktijken van de NSA hebben geleid tot felle nationale en internationale kritiek op de overheidsdienst. Zowel de regering als het Congres wil de taken en bevoegdheden van de dienst tegen het licht houden en waar nodig wijzigen.

Eerder al besloot het Witte Huis om sommige praktijken van de NSA te beëindigen, zoals het afluisteren van tientallen regeringsleiders, onder wie bondskanselier Merkel.

Richard Ledgett, die binnen de NSA is belast met de zaak-Snowden, erkent in The Wall Street Journal dat de onthullingen intern tot onrust hebben geleid. "Dit is het grootste probleem in ons 62-jarige bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl