NOS NieuwsAangepast

Massaprotest tegen Thaise regering

In Bangkok zijn opnieuw tienduizenden Thai de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering. De betogers eisen het vertrek van premier Yingluck Shinawatra.

Aanleiding voor de protesten waren plannen voor een amnestiewet. Iedereen die betrokken was bij de politieke ongeregeldheden rond de afzetting van premier Thaksin in 2006 zou daardoor amnestie krijgen. Thaksin is een broer van Yingluck Shinawatra. Hij leeft nu in ballingschap.

De wet is inmiddels van de baan, maar de betogers weigeren te vertrekken. Gisteren waren er naar schatting 100.000 op de been. Hun woede richt zich vooral op Thaksin; die zou Thailand nu via Yingluck regeren.

Ongehoorzaamheid

De demonstraties worden geleid door de grootste oppositiepartij, onder leiding van oud-premier Abhisit. De Democratische Partij roept alle Thai op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Op die manier moet het land worden lamgelegd en de regering tot aftreden worden gedwongen.

De protesten tegen de Shinawatra's zijn de grootste in Thailand sinds de massabetogingen in 2010. Toen probeerden aanhangers van Thaksin premier Abhisit tot opstappen te dwingen. Bij rellen vielen meer dan negentig doden.

Abhisit verloor een jaar later de verkiezingen van Yingluck Shinawatra, die sindsdien regeringsleider is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl