NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen nieuwe wet Egypte

De nieuwe Egyptische wet die het demonstratierecht aan banden legt, stuit op veel weerstand. Mensenrechtenorganisaties en oppositiegroepen noemen de wet repressief en hebben nieuwe demonstraties aangekondigd.

De wet werd vandaag ondertekend door interim-president Mansour. Demonstraties moeten voortaan drie dagen van tevoren worden aangemeld bij de autoriteiten. Als die van mening zijn dat de openbare orde of de veiligheid in het geding is, kan een protestactie worden verboden.

Geweld

In de wet staat dat de politie, na enkele waarschuwingen, geweld mag gebruiken. De wet geldt ook voor politieke bijeenkomsten in verkiezingstijd. In de eerste helft van 2014 zijn er zowel parlements- als presidentsverkiezingen in Egypte.

"De wet is bedoeld om onderdrukking te rechtvaardigen", zegt Bahy Eddin Hassan van het Instituut voor Mensenrechtenstudies in Caïro. Volgens hem is de wet specifiek gericht tegen aanhangers van de Moslimbroederschap.

Niet accepteren

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap zegt dat de wet de verdeelde oppositie in Egypte zal verenigen. "We kunnen het er nu allemaal over eens zijn dat de militaire machthebbers iedereen die 'nee' zegt de mond willen snoeren. Wij zullen dit niet accepteren en anderen evenmin."

Voordat Mansour de wet ondertekende, hadden negentien Egyptische organisaties al een verklaring uitgebracht waarin ze de wet afkeuren. "De wet maakt van elke vreedzame bijeenkomst een misdrijf", schreven ze.

Afgezwakt

De Egyptische premier Beblawi sprak dat tegen. Volgens hem is de wet juist bedoeld om de rechten van demonstranten te beschermen. Ze moeten protestacties aanmelden, maar dat is iets anders dan toestemming vragen, zegt hij.

De afgelopen weken is het wetsontwerp overigens wel wat afgezwakt. Zo werd een algeheel verbod op sit-in-demonstraties geschrapt, net als een verbod op het beledigen van de staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl