NOS NieuwsAangepast

"11.000 kinderen dood in Syrië"

Ruim 11.000 kinderen zijn omgekomen in Syrië sinds de oorlog daar bijna drie jaar geleden uitbrak. Honderden kinderen zijn doodgeschoten door sluipschutters. Dat blijkt uit cijfers van de Britse denktank Oxford Research Group waar de BBC over schrijft.

Ook zijn kinderen, waarvan sommigen slechts 1 jaar oud waren, geëxecuteerd. De denktank meldt dat het om 764 executies gaat. Ook zijn er ruim honderd kinderen gemarteld. De meeste jonge dodelijke slachtoffers vielen bij bomaanvallen en beschietingen in wijken waar ze woonden.

Vooral jongens

De Oxford Research Group heeft het dodental in Syrië onderzocht van maart 2011 tot augustus 2013. Daarbij kwam naar voren dat de meeste slachtoffers onder de 18 jongens zijn; ruim twee keer zo veel als meisjes. De meeste jongens waren tussen de 13 en 17 jaar oud.

De meeste kinderen kwamen om in de provincie Aleppo. Daar vielen 2223 slachtoffers.

Oproep

De Oxford Research Group schrijft in het rapport dat het conflict in Syrië catastrofale consequenties heeft voor kinderen. De denktank roept zowel het leger als de rebellen op om burgers en openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen niet meer te bestoken.

Volgens de UNHCR ligt het dodental in Syrië door de oorlog op ruim 100.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl