NOS NieuwsAangepast

Zwitsers toploon niet gekort

De Zwitsers hebben een voorstel verworpen om de topsalarissen in het land drastisch te verlagen. De jonge socialisten hadden om de volksraadpleging gevraagd.

Ze vinden dat bankdirecteuren en topbestuurders van grote concerns buitensporig veel verdienen. De initiatiefnemers wilden dat er een maximum zou worden gesteld van 12 keer het minimumloon. Dat varieert in Zwitserland van 2200 tot 3200 euro, afhankelijk van het bedrijf waar iemand werkt.

Peilingen

Met de uitkomst van het referendum geven de Zwitsers gehoor aan het dringende advies van de regering om het voorstel van de jonge socialisten te verwerpen. De regering vindt dat de staat niet mag bepalen wat iemand maximaal mag verdienen. Bovendien waarschuwde de regering dat de belastinginkomsten zullen kelderen, wanneer de topsalarissen zo fors worden beperkt.

Salarissen

De topman van het levensmiddelenconcern Nestlé heeft een jaarsalaris van 73 keer het minimumloon. Maar dat is nog niets vergeleken met het inkomen van de directeur van Crédit Suisse. Deze bankdirecteur heeft een inkomen van 1812 keer het minimumloon. Dat komt neer op een jaarinkomen van 72 miljoen euro.

In Zwitserland kan een referendum worden gehouden als de initiatiefnemer 100.000 handtekeningen heeft verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl