NOS VoetbalAangepast

Kolder voelt zich geen held

Vitesse verloor de koppositie in de eredivisie gisteravond aan Ajax, maar kan de eerste plaats heroveren als er vanmiddag om 14.30 uur wordt gewonnen van Go Ahead Eagles. Winnen in de Adelaarshorst is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De opvallendste speler bij de Eagles dit seizoen is Marnix Kolder. De 32-jarige spits is met vijf goals clubtopscorer. Met zijn gelijkmaker vorige maand in de laatste minuut tegen Feyenoord, met zes hechtingen rond zijn oog, verwierf hij de status van 'held' in Deventer.

Kolder ("Veel lelijker kon ik toch niet worden") kan daar niet zoveel mee. "Voor mij is dat mooi en ik ben er ook trots op. Maar het voelt ook ongemakkelijk. Ik zit niet zo in elkaar. Ik ben iemand van doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

Roofvogels en reeën

De aanvaller komt dan ook uit Groningen, waar hij nog steeds woont. Iedere dag zit hij 3,5 uur in de auto om de trainingen in Deventer bij te wonen. Kolder: "Voor mij is dat wel een rustmoment. Ik ben dan een beetje aan het nadenken en luister naar muziek. En wat ik ook doe is van de natuur genieten. Ik zie onderweg veel roofvogels en reeën." Zijn liefde voor roofvogels komt goed uit: vanmiddag komt Vitesse, met een arend als mascotte, naar de Adelaarshorst.

De aanvaller debuteerde op 21 januari 2007 in de eredivisie als speler van FC Groningen, nota bene tegen Vitesse, de tegenstander van vandaag. Sinds 2011 speelt hij bij Go Ahead Eagles. Voor het succes van zijn ploeg heeft hij een simpele verklaring: "Het niveau in de eredivisie is achteruitgegaan. Grote jongens gaan veel eerder naar het buitenland. Daarom kunnen wij als Go Ahead en de andere gepromoveerde ploegen ook goed meekomen op dit niveau."

Hoopgevende statistieken

De Eagles doen het met een twaalfde plaats (zestien punten uit twaalf duels) buitengewoon aardig dit seizoen. Thuis zijn de Deventenaren bovendien nog ongeslagen. Maar ook Vitesse kan hoopgevende statistieken overleggen: de Arnhemmers zijn vier wedstrijden op rij ongeslagen en hebben tot nu toe in elk competitieduel gescoord. Ook opvallend: Go Ahead Eagles heeft de laatste dertien wedstrijden op een zondag niet gewonnen.

De laatste keer dat Go Ahead Eagles - Vitesse op het programma stond was op 21 oktober 1995. De Arnhemmers wonnen met 3-1, door twee goals van Edwin Gorter en één van Roy Makaay. De Deventer eer werd destijds gered door Harry Decheiver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl