Israël: atoomakkoord is zelfbedrog

Israël heeft kritiek op het akkoord over Irans nucleaire programma. Volgens de Israëlische regering is de blijdschap over het akkoord "zelfbedrog", omdat Iran ook na de overeenkomst zal blijven werken aan kernwapens.

Iran sloot vannacht een akkoord met zes wereldmachten waarbij de economische sancties tegen het land worden verlicht, in ruil voor concessies in het atoomprogramma.

Slechte deal

De Israëlische premier Netanyahu spreekt van een historische vergissing. "De wereld is vandaag gevaarlijker geworden, want het gevaarlijkste regime heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het verkrijgen van het gevaarlijkste wapen."

Minister van Religieuze Zaken Naftali Bennett noemt het een "erg slechte deal". Israël voelt zich niet gebonden aan het akkoord.

Volgens minister van Strategische Zaken Steinitz maakt de overeenkomst het moeilijker om tot een echte oplossing te komen. "Waarschijnlijk brengt dit Iran dichter bij de bom."

Obama

Steinitz zegt dat Israël, ondanks de teleurstelling, met de internationale gemeenschap zal blijven meewerken aan een "alomvattend akkoord" met Iran.

Persbureau Reuters meldt dat Obama vandaag met de Israëlische premier Netanyahu over zijn zorgen spreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl