NOS SportAangepast

Kossen dacht meteen aan Alberda

Vanaf het moment dat Jacco Verhaeren zijn afscheid als technisch directeur van de zwembond aankondigde, wist Jan Kossen dat Joop Alberda hem moest opvolgen. Dat verklaarde de algemeen directeur van de KNZB in het Sportforum van NOS Langs de Lijn.

Hoewel in eerste instantie nog werd gedacht aan een opvolger voor langere termijn, kwam men al snel tot de slotsom dat een tussenpaus een betere oplossing zou zijn. "Na gesprekken met onze technische staf kwamen we tot de conclusie dat we geen vervanger voor de lange termijn wilden", aldus Kossen, die Maurits Hendriks en Jacco Verhaeren zelf ook betrok in die besluitvorming.

Het leverde een profielschets op van iemand van kaliber. Iemand die de Nederlandse sport goed kent, die zorgt voor stabiliteit en een goede overdracht. Volgens Kossen zijn er daar maar weinig van beschikbaar.

Van den Hoogenband

Joop Alberda zal tot en met de Europese kampioenschappen van volgend jaar in dienst zijn van de KNZB. Zijn opvolger moet al voor dat toernooi bekend zijn, zodat hij tijdens die EK kan meekijken. Nadat Verhaeren zijn afscheid aankondigde, klonk de naam van Pieter van den Hoogenband als zijn opvolger.

Ook nu weer zingt die naam rond als het gaat om de opvolger van Alberda. Kossen hoopt al veel eerder van de diensten van de vroegere olympisch kampioen gebruik te kunnen maken. "Wij zijn begonnen om toppers mee te nemen naar grote wedstrijden en trainingskampen, omdat deze mensen een enorme stimulans zijn voor aankomende sporters."

Kossen wijst daarbij op de goede relatie die Verhaeren met Van den Hoogenband onderhield, maar die ook Alberda heeft. "We willen graag meer kennis van onze oud-sporters inzetten in onze ploeg, maar vraag me nu niet in welke rol en welke positie," geeft de bondsdirecteur aan. Hij verwees daarbij ook naar Maarten van der Weijden, die zijn diensten aan de zwembond heeft aangeboden.

Geen buitenlander

Kossen benadrukte dat de kans klein is dat de definitieve opvolger van Verhaeren een buitenlander is. "Je moet voorzichtig zijn met buitenlandse coaches in een Nederlandse setting. Je ziet dan goede coaches die toch veel moeite hebben om de cultuur die wij met elkaar in dit land hebben op te pakken."

Kossen verwees daarmee naar Mauro Maugeri, de Italiaanse waterpolocoach die eerder deze week door de KNZB werd ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl