NOS VoetbalAangepast

"Russische roulette met spelers"

Rafael van der Vaart, Siem de Jong, Kolbein Sigthòrsson, Bruno Martins Indi, Sami Khedira, Daniel Alves, Franck Ribéry. Zomaar wat namen van spelers die na de laatste interlandperiode geblesseerd terugkeerden naar hun club. Toeval of niet?

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen is gedecideerd: "Die blessures ontstaan niet toevallig. De maanden oktober en november zijn vanwege de weersomslag vaak al een kwetsbare fase in het seizoen van een voetballer. Bij nationale teams krijgen de spelers niet genoeg rust. Het is een soort Russische roulette."

Iedere blessure uniek

Fysiotherapeut Leo Echteld, voorheen bij het Nederlands elftal: "Je moet alle blessures apart bekijken: ontstaan ze in wedstrijden onder spanning of niet? Gaat het om een ervaren international of debutant die zich wil bewijzen?" De overtreding van de Colombiaan Abel Aguilar op Van der Vaart bijvoorbeeld. Een onbesuisde overtreding van achteren, waarbij de enkel van Van der Vaart klem komt te zitten. De HSV-aanvaller scheurde daarbij zijn enkelband. "Die verdediger komt vanuit de rug van Van der Vaart. Hij heeft hem nooit zien aankomen. Maar het zou kunnen dat Van der Vaart er in een serieuze wedstrijd wel op bedacht was geweest. Zo werkt dat in het topvoetbal."

Verheijen ziet meer betekenis in de blessures van jongelingen Siem de Jong, Bruno Martins Indi en Jetro Willems: "Spierblessures zijn duidelijke aanwijzingen van overbelasting. De blessure van Willems heeft daar ook mee te maken. En kijk naar Sami Khedira, die gaat straks doodleuk misschien wel het WK missen."

De Duitse international liep in de vriendschappelijke interland tegen Italië een zware kruisbandblessure op. "Hij draaide weg, een onschuldige beweging zoals hij die al miljoenen keren gemaakt heeft", aldus de inspanningsfysioloog. "Pech, wordt dan altijd gezegd. Maar het is geen pech. Dat wegdraaien is een routinebeweging, waarbij Khedira normaal gesproken onbewust zijn spieren aanspant om de klap op te vangen. Maar door vermoeidheid kunnen signalen vanuit de hersenen een halve seconde later aankomen bij de spieren."

Kwetsbare fase in het seizoen

"In een voetbalseizoen zijn grofweg drie periodes waarin voetballers vaker geblesseerd raken", aldus Echteld. "Vlak na de winterstop, aan het einde van het seizoen en deze fase. De spelers zijn nu drie maanden onderweg, in de top spelen ze twee wedstrijden per week terwijl de spelers fysiek en mentaal minder fris zijn. De omslag van het weer helpt ook niet. Het wordt kouder en velden zijn vaak moeilijker bespeelbaar." "Vergeet het begin van de competitie niet", vult Verheijen aan. "De spelers zijn dan afgeknepen in de voorbereiding en nog niet klaar om weer op hun tenen te lopen bij het nationale team."

"Bij de clubs zijn spelers gewend om na een wedstrijd op zondag op maandag uit te lopen", aldus Verheijen. "Op dinsdag zijn de meeste spelers vrij. Bij nationale elftallen, waar de intensiteit vaak al hoger ligt, wordt tussen twee interlands vrijwel altijd dagelijks getraind. Hierdoor zijn spelers onvoldoende hersteld van de vorige inspanning en wordt nieuwe vermoeidheid op de oude gestapeld. Dat is cruciaal."

Van Marwijk: "trainen, niet oefenen"

Is het dan nog wel verantwoord om oefenwedstrijden te spelen in deze periode? Oud-bondscoach Bert van Marwijk liet vrijdag in de Hamburger Morgenpost een proefballonnetje op: gezamenlijke trainingen in plaats van oefenwedstrijden. De coach van Hamburger SV zag zijn aanvoerder Rafael van der Vaart met een blessure terugkeren van het Nederlands elftal. "Toen Van Marwijk nog bondscoach was, had je daar bij hem niet mee aan moeten komen", denkt Verheijen. "Het haalt ook weinig uit. Hoe zorg je ervoor dat spelers scherp trainen als ze geen wedstrijd hebben om naar toe te werken? Dan is het gebrek aan concentratie weer een extra risico."

Ook Echteld stelt vraagtekens bij het idee van Van Marwijk: "Een interessante gedachte, maar niet haalbaar. Er zijn te veel commerciële belangen gemoeid met die wedstrijden. Bovendien zal een coach zijn spelers altijd in een wedstrijd aan het werk willen zien. Puur uit het oogpunt van blessurepreventie is een trainingsperiode natuurlijk veel effectiever. Maar ook op de training gebeuren ongelukken, kijk naar Martins Indi."

Russische roulette

Verheijen ziet maar één oplossing om de belangen van clubs en bonden te verzoenen. "De beste oplossing zou zijn om het clubvoetbal en het interlandvoetbal uit elkaar te halen. Speel eerst acht maanden competitie met de clubs en ga alleen in mei en juni interlands spelen. In oneven jaren zou dan in twee maanden tijd de volledige kwalificatie afgewerkt kunnen worden, in even jaren het eindtoernooi. Maar het gaat uiteindelijk om periodisering."

Als assistent-bondscoach van Wales gaf Verheijen de spelers verplicht vrij. "Spelers en coaches moesten daar aan wennen, maar het werkte. Tijdens trainingskampen worden oefensessies vaak gebruikt om de tijd te doden. Dat is levensgevaarlijk. In die zin spelen de bondscoaches Russische roulette met de spelers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl