NOS NieuwsAangepast

Gordon laat Chinezen koud

In het westen is er nogal wat over te doen. Uitspraken van Gordon in Holland's got Talent tegen een Chinese kandidaat.

"Wat ga je zingen, nummer 39 met rijst?" was de vraag die Gordon aan de man stelde. Later riep hij nog "Suplise" om te benadrukken dat Chinezen moeite hebben met de letter R.

Veel westerlingen vinden de uitspraken niet kunnen. Met name op de sociale media barstte de kritiek los.

China

Reden voor NOS-correspondent Marieke de Vries om in China de straat op te gaan om eens te vragen wat de gemiddelde Chinees er van vindt.

En dan blijkt dat de gemiddelde Chinees niets begrijpt van de kreet "nummer 39 met rijst" en deze kreet dan ook niet als een belediging kan ervaren.

Uitleg

Marieke de Vries meldt: "Chinezen snappen niet waarom we een getal noemen en dan rijst er aan toevoegen. Ik leg dan uit dat wij in Nederland geen Chinees spreken en dat we de gerechten nummers hebben gegeven om verwarring bij het bestellen te voorkomen".

"Als het kwartje dan eindelijk is gevallen bij de aangesproken Chinezen halen ze hun schouders op en zeggen dat ze de uitroep niet als een belediging ervaren", zo bericht Marieke de Vries.

Lettel L...

Dat Gordon een grap maakt over het Chinese probleem met de letter R maakt ook al weinig indruk. Het is zo, zeggen de Chinezen, maar ze wijzen erop dat de Japanners er nog veel meer moeite mee hebben.

Volgens de tolk van Marieke, Valentina Luo, is het in China eigenlijk geen item. De verwachting dat de zaak Gordon breeduit in de Chinese media zou komen is dan ook niet uitgekomen.

In geen enkele Chinese krant is het voorpaginanieuws. Op internet wordt er wat meer aandacht aan besteed.

Citaten

Valentina Luo heeft enkele citaten naar de NOS gemaild. "Zo praten Nederlanders nu eenmaal, als je zegt dat je het vervelend vindt, houden ze er meteen mee op", meldt een Chinees die vaak in Nederland komt.

"Geen probleem hoor, volgende keer als ik een Nederlandse vrouw uit Amsterdam zie in China vraag ik of ze een hoer is of ik vraag waarom ze geen hasj rookt" is een andere reactie op het Chinese internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl