NOS NieuwsAangepast

Slechte wijk toch vaak goede school

Middelbare scholen in achterstandswijken presteren niet altijd slecht. Dat blijkt uit de lijst van schoolprestaties 2013 die de Volkskrant heeft gepubliceerd. De lijst is samengesteld door hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers.

In de lijst van Dronkers staat een aantal scholen uit achterstandswijken die hoge cijfers scoren, zoals het OSG Nieuw Zuid in Rotterdam en het Edith Stein College in Den Haag. Beide scholen scoren een 7,5. In de top tien van goed scorende scholen in achterstandswijken staan alleen maar scholen uit de Randstad.

Nieuwkomers

Uit de lijst blijkt ook dat in goede wijken ook slechte scholen staan. Zo scoort het Parcival College in Groningen een 3,5; veruit het slechtste cijfer. In de negatieve top tien staan verder scholen uit onder meer Amersfoort, Veghel, Gorinchem en Helmond.

In de lijst goede scholen van 2013 staan volgens Dronkers opvallend veel nieuwkomers. Zo krijgt het VWO van het Montaigne Lyceum in Den Haag dit jaar een 10 na een 5,5 vorig jaar. Volgens Dronkers kan zo'n enorme sprong liggen aan het feit dat in 2012 de eisen voor het eindexamen zijn opgeschroefd. "Veel scholen hebben zich extra ingespannen om daaraan te voldoen, met als bijkomend effect dat hun leerlingen minder onvoldoendes haalden dan voorheen", zegt Dronkers in de Volkskrant.

Ibn Ghaldoun

Opvallende naam in de lijst is die van de in oktober gesloten Ibn Ghaldounschool. Alle onderwijstakken van de Rotterdamse school bungelen onderaan in de lijst.

Dronkers beoordeelt al zestien jaar middelbare scholen in Nederland met een cijfer op een schaal van 1 tot 10. De hoogleraar kijkt voor het samenstellen van zijn lijst onder meer naar de eindexamencijfers. Ook worden de prestaties van bovenbouwleerlingen vergeleken met het advies dat ze kregen op hun basisschool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl