NOS WielrennenAangepast

Walsh: geen doping bij Sky

Hij was de journalist die Lance Armstrong al in 1999 aanwees als dopingzondaar. En nadat de rest van de wielerwereld in oktober 2012 tot diezelfde conclusie was gekomen, kreeg journalist David Walsh een bijzondere uitnodiging van Team Sky. Hij mocht een jaar lang meekijken bij de ploeg. Conclusie: geen doping bij Froome en co.

Zijn boek 'Inside Team Sky', dat donderdag in Engeland gepubliceerd werd, geeft een bijzondere inkijk in één van de grootste wielerploegen van dit moment. En een fraaie weergave van de Tour-zege van Chris Froome. Maar van doping, zo concludeert Walsh uitvoerig, is geen sprake bij Sky. "Ik heb niets gevonden dat alarmbellen doet rinkelen. En er was geen deur gesloten voor mij."

In juli doken verhalen op over eventueel dopinggebruik bij Sky. Froome domineerde de Tour de France. Zeker zijn prestaties op Ax 3 Domaines en de Mont Ventoux bleken voer voor geruchten.

Strijdbijl

De lezer ontdekt wel dat de strijdbijl tussen Bradley Wiggins (Tourwinnaar 2012) en Froome nog altijd niet helemaal begraven is. Wiggins gaf Froome pas in oktober 2013 zijn prijzengeld voor de Tour van 2012, waarin Froome zijn kopman tot twee keer toe aanviel. "Ik begrijp die actie nog steeds niet helemaal", bekent Wiggins tegen Walsh.

Leinders

En voor het eerst praat de ploegleiding van Team Sky gedetailleerd over Geert Leinders, de Belgische dokter die na zijn periode bij Rabobank twee jaar bij Sky onder contract stond. "De aanbeveling voor Leinders kwam van Steven de Jongh, de ploegleider die met Leinders had gewerkt bij Rabobank", schrijft Walsh. De Belgische arts werd in 2011 binnengehaald, nadat Sky in de Vuelta van 2010 te kampen had gehad met voedselvergiftiging.

"Ik had door kunnen zagen, maar als iemand je geruststelt dat hij nooit iets met doping te maken heeft gehad, lijkt dat niet zinvol", zegt teamarts Steve Peters. Walsh omschrijft vervolgens hoe Sky reageerde toen Leinders voor het eerst in het nieuws kwam.

"In april 2012 gaf Theo de Rooij een interview aan de Nederlandse krant de Volkskrant, waarin hij zei dat er een dopingprogramma was geweest bij Rabobank en dat Leinders daarbij betrokken was. Teammanager Dave Brailsford vroeg om een verklaring en Leinders claimde dat De Rooij's woorden verkeerd waren begrepen en benadrukte dat hij, Leinders, er niets mee te maken had gehad."

Leinders werd daarna niet meer ingezet door de ploeg en eind 2012 werd zijn contract niet verlengd.

Twee attesten

Walsh praat ook uitgebreid met de opvolger van Leinders, Alan Farrell. Hij stelt dat er bij Sky sinds zijn komst in het voorjaar van 2012 twee keer een doktersattest voor een verboden middel is afgegeven. "Eén in het begin van 2013, tijdens het seizoen maar buiten competitie om een ademhalingsprobleem te behandelen. En een ander uit medisch oogpunt, vlak voordat de renner een operatie moest ondergaan, waarna hij drie tot vier maanden niet koerste."

Renners mogen middels een doktersattest bepaalde verboden middelen gebruiken als er een medische noodzaak voor is.

Tour 2013

Naast veel interessante anekdotes - de zoon van UCI-baas Brian Cookson werkt voor Sky en toevallig werd zijn Sky-auto grondig onderzocht door de Franse politie - beschrijft Walsh ook meer sportieve zaken tijdens de Tour van 2013.

Na de derde etappe maakte de ploegleiding zich zorgen. "We hebben geen team", stelde manager Dave Brailsford vast. Over de ritzege op Mont Ventoux, waar Froome imponeerde met enkele onvoorstelbare versnellingen, schrijft Walsh: "Als Brailsford en Kerrison de cijfers van Froome's beklimming bestuderen, concluderen ze dat het goed was, maar niet zo goed als tijdens trainingen."

"Ik zocht in afval naar naalden"

Walsh was al bij voorbaat beducht voor zijn 'falen' iets te vinden. "Ook mijn reputatie staat op het spel." Maar de Ier, die werkt voor de Sunday Times, documenteerde nauwkeurig zijn zoektocht. Nog tijdens de Tour was dit zijn conclusie:

"Ik doe mijn best. Ik houd mijn ogen open voor een Motoman-achtig persoon (de bijnaam van één van de dopingkoeriers van Lance Armstrong, red.) die zich door het verkeer baant met verboden middelen. Ik controleer de parkeerplaatsen of ik een camper zie waarin de gezondheidsfreak Chris Froome zichzelf wellicht bloedtransfusies toedient. Ik doorzoek het afval of er naalden in zitten. Ik kijk naar armen en benen van renners of er kleine littekens te zien zijn. Ik kijk extra verdacht naar de kok, gewoon om hem te laten weten dat ik hem door zal hebben als hij ook maar iets probeert. Oost-Duitse dokters zullen aan mijn aandacht niet ontsnappen en ik zal testosteronpleisters herkennen als ik ze zie. Ik vraag zelfs de buschauffeur of ik kan helpen met het stofzuigen van de bus, om te controleren of er niet iets verborgen ligt onder de stoelen. Maar tot nu toe vind ik niets."

Het is nog niet bekend of 'Inside Team Sky' op de Nederlandse markt verschijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl