NOS SportAangepast

Snowboarders vol vertrouwen

Het is een historisch moment in de Nederlandse sportgeschiedenis. De gouden olympische medaille van snowboardster Nicolien Sauerbreij bij de Olympische Spelen van Vancouver. Niet alleen was het de eerste gouden olympische plak van Nederland in de sneeuw, het was ook het honderdste Nederlandse goud op de Olympische Spelen.

In februari gaat ze voor titelprolongatie. Ze is niet de enige Nederlandse snowboarder die meedoet in Sotsji. Naar Rusland gaat de grootste Nederlandse snowboardafvaardiging ooit. Naast Sauerbreij zijn Cheryl Maas, Dimi de Jong en Bell Berghuis al zeker van een olympisch ticket. En er kunnen nog mensen bijkomen.

Blikvanger

Natuurlijk is Sauerbreij de grootste blikvanger. Ze doet in Sotsji mee op het onderdeel parallelslalom en op de parallelreuzenslalom. Over de kanshebbers is ze duidelijk. "Op dat eerste onderdeel moet je het in de Russische hoek zoeken. Op de reuzenslalom ga ik zelf meedoen."

Ook Cheryl Maas moet op het podium kunnen eindigen. Maas doet mee op het onderdeel slopestyle, waarbij snowboarders een parkoers afleggen en daarop trucs en sprongen uitvoeren. Het onderdeel is in Sotsji voor het eerst olympisch. Ondanks dat Maas vorig seizoen zwaar geblesseerd raakte aan haar knie en lang moest revalideren, plaatste ze zich eenvoudig.

Voor Maas worden het overigens niet haar eerste Spelen. In Turijn was ze er ook al bij, toen nog op het onderdeel halfpipe.

Berghuis

De andere twee Nederlandse deelnemers zijn outsiders. Bell Berghuis doet mee aan de snowboardcross. Daarover zegt ze: "Ik moet nog wel erg vaak uitleggen wat ik doe. Ik vergelijk het met BMX. Met zijn zessen tegelijk en dan door naar het podium."

Berghuis gaat in Sotsji voor een plek in de finale. Maar, zo zeggen de kenners, als haar dat lukt, kan er van alles gebeuren. Dat Berghuis overtuigd is van haar eigen kansen, blijkt wel uit haar reactie op de vraag: wie wint er goud op jouw onderdeel? Zelfbewust en duidelijk is haar antwoord: "ik".

Ze vormt op weg naar Sotsji een klein team met bondscoach Frank German. In aanloop naar het olympisch seizoen is aanhaken bij de wereldtop een must, maar in Nederland heeft ze geen concurrentie. Daarom trainde ze in het begin van het seizoen met de Canadezen en kon ze zich optrekken aan het niveau van olympisch en wereldkampioene Maëlle Ricker en X-games-winnares Dominique Maltais.

De Jong

De enige man in het gezelschap is Dimi de Jong, 19 jaar nog maar. Hij gaat in Sotsji voor een plek bij de beste twaalf op het onderdeel halfpipe. Vier jaar geleden miste hij, op 15-jarige leeftijd, de Spelen maar net. Toen zag hij thuis voor de buis hoe Shaun White in Vancouver olympisch kampioen werd. En ook dit jaar is de Amerikaan weer de grote favoriet, beaamt De Jong. "Die zal het wel worden, ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl