NOS NieuwsAangepast

Protest in Kiev tegen afwijzen EU

In Kiev zijn vrijdagavond duizenden Oekraïners de straat opgegaan om te protesteren tegen de afwijzing van een verdrag dat de banden met de EU versterkt. De regering besloot donderdag om dat verdrag niet te tekenen.

Een van de voorwaarden van de EU voor het sluiten van het verdrag was de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Het parlement verwierp donderdag een wet die het mogelijk zou hebben gemaakt dat ze naar Duitsland kon reizen voor een medische behandeling van haar ernstige rugklachten.

Moskou

De demonstranten verzamelden zich gisteravond op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Ook in andere steden werd gedemonstreerd.

Ze willen dat de regering van premier Janoekovitsj haar koers wijzigt en aansluiting zoekt bij het Westen in plaats van bij Rusland. Moskou had zware druk uitgeoefend op de regering van Oekraïne om af te zien van het verdrag met de EU.

Nieuwe demonstratie

Timosjenko zei gisteren dat de EU de eis van haar vrijlating moet laten vallen als dat betekent dat haar rivaal Janoekovitsj het verdrag tekent. Volgens een woordvoerder van de EU is Janoekovitsj nog steeds welkom op een bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad Vilnius waar het vrijdag getekend zou worden.

Voor morgen heeft de oppositie een grote demonstratie in Kiev aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl