NOS NieuwsAangepast

Bussemaker: buitenlanders binden

Minister Bussemaker wil meer internationale studenten naar Nederland trekken en hen langer aan Nederland binden. Met allerlei maatregelen wil ze het voor buitenlanders aantrekkelijker maken om na hun studie in Nederland aan het werk te gaan.

Ze doet dat onder meer door studenten al tijdens hun studie in contact te brengen met mogelijke werkgevers, door cursussen Nederlands aan te bieden en door betere informatie te geven over een loopbaan in Nederland.

Studieklimaat

Bussemaker benadrukt dat gemotiveerde buitenlandse studenten goed zijn voor het studieklimaat en het internationale karakter van het Nederlandse hoger onderwijs. Bovendien is er plek op de arbeidsmarkt voor internationaal talent en dragen ze via hun bestedingen bij aan de economie, zegt de minister.

Volgens Bussemaker is een van de belangrijkste factoren bij de beslissing om te blijven beheersing van de Nederlandse taal. Veel studenten leren nu geen Nederlands, omdat dat voor hun studie vaak niet nodig is en omdat veel Nederlanders Engels spreken. Daarom wil ze dat meer buitenlanders snel cursussen Nederlands volgen.

Buddy's

Verder wil de minister Nederlandse buddy's inzetten om meer buitenlanders te laten integreren. Bussemaker voegt eraan toe dat ze graag zou zien dat meer Nederlandse studenten naar het buitenland gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl