NOS NieuwsAangepast

Tribunaal: Arctic Sunrise moet vrij

Rusland moet het Greenpeace-schip Arctic Sunrise per direct vrijgeven en de bemanning vrijlaten. Dat heeft het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg bepaald.

Nederland moet van het tribunaal wel een borgsom van 3,6 miljoen euro betalen aan Rusland. Dat moet gebeuren voor het geval dat in een latere bodemprocedure anders wordt geoordeeld, zei tribunaalvoorzitter Yanai.

Het is de vraag of Rusland gehoor geeft aan het vonnis. Het land had van tevoren gezegd het gezag van het tribunaal in deze kwestie niet te accepteren.

Voorwaarde

Van de 21 rechters van het Zeerechttribunaal stemden er 19 voor vrijlating. De twee die tegenstemden, zijn een Rus en een Oekraïner.

Het tribunaal stelt dat de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise vrij moeten zijn om Rusland te verlaten. De meesten van hen zijn de afgelopen dagen vrijgelaten door een Russische rechter, maar wel onder de voorwaarde dat ze in Rusland blijven tijdens de strafzaak.

Nederlanders

De twee Nederlandse opvarenden, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, kwamen vandaag vrij. Greenpeace had voor hen een borgsom betaald.

Volgens het tribunaal is het van belang dat Rusland snel gehoor heeft aan het vonnis. Het schip lijdt schade doordat het al lang aan de ketting ligt in het ijskoude water. Bovendien verkeert de bemanning al twee maanden in onzekerheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl