NOS NieuwsAangepast

Onderzoekers: geen uitbuiting A2

Bij de bouw van de A2-tunnel in Maastricht zijn weliswaar fouten gemaakt, maar er is geen sprake van uitbuiting van de buitenlandse arbeiders. Dat schrijven onderzoekers in een rapport.

Volgens de commissie, die in oktober werd ingesteld naar aanleiding van berichten in De Limburger over de kwestie, is er geen sprake van uitbuiting of moderne slavernij. "Niet in juridische zin en ook niet in sociaal-maatschappelijke zin."

Te veel betalen

De commissie schrijft wel dat de cao niet altijd wordt nageleefd. Zo houdt de aannemer vergoedingen voor huisvesting en vervoer in op het loon. Volgens de onderzoekers is het niet duidelijk of dat juridisch geoorloofd was, maar staat het in ieder geval vast dat de werknemers te veel moesten betalen.

De aannemer houdt eenderde van het loon in. Per maand betalen de arbeiders 968,75 euro aan een bedrijf dat hen huisvest en naar het werk brengt. Dat bedrijf heeft nauwe banden met de aannemer.

De arbeiders hebben daarbij weinig keuze. Ze worden alleen ingehuurd als ze een contract met de dienstverlener afsluiten.

De werknemers werken zo'n vijftig uur per week. Dat is volgens de commissie te veel.

Aanfluiting

FNV Bouw noemt het rapport een "aanfluiting". De vakbond stelt dat de expertcommissie zich heeft laten lenen om de schijnconstructie bij de A2 onder tafel te vegen.

Volgens de bond hebben de werknemers geen andere keuze dan de inhouding van het loon voor huisvesting en vervoer te accepteren. "Het is slikken of wegwezen."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeenten Maastricht en Meerssen doen alsof ze geen verantwoordelijkheid hebben, maar ze hebben volgens de vakbond wel degelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

FNV Bouw stelde vanmorgen bouwbedrijven Strukton en Ballast Nedam aansprakelijk voor het niet naleven van de cao door een onderaannemer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl