NOS VoetbalAangepast

Advocaat: jonge trainer bondscoach

Dick Advocaat vindt dat de opvolger van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal moet komen uit de nieuwe generatie trainers.

Met name Danny Blind, Ronald Koeman, Ruud Gullit en Frank Rijkaard zijn volgens hem prima kandidaten om na het WK van komende zomer in Brazilië, het vaandel bij Oranje over te nemen. "Nu is het hun beurt'', aldus Advocaat.

Advocaat deed zijn uitspraken vrijdag tijdens de persconferentie bij AZ. "Als ik de baas was bij de KNVB zou ik absoluut niet iemand van mijn generatie benaderen. Mijn generatie is geweest, het is nu de beurt aan anderen. Als KNVB moet je ook de vernieuwing stimuleren'', zei Advocaat.

Oude generatie

De stellingname van Advocaat is opvallend, omdat uit een recente enquête van de NOS bleek dat Guus Hiddink wordt gezien als de favoriet voor de opvolging van Van Gaal. Hiddink behoort met Van Gaal, Advocaat, Van Hanegem en Adriaanse tot de 'oude' generatie trainers.

Advocaat was zelf tweemaal bondscoach. Eerst tussen 1990 en 1995 (aanvankelijk als assistent van Rinus Michels, daarna als hoofdcoach) en van 2002 tot 2004. Hij was bondscoach tijdens het WK van 1994 en het EK van 2004.

Op weg naar het EK 2016 en het WK 2018 moet de KNVB volgens Advocaat kiezen voor de nieuwe generatie. "Blind, Koeman en Rijkaard zijn prima trainers en inmiddels redelijk ervaren. Het zijn veertigers, zij verdienen nu de kans.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl