NOS NieuwsAangepast

"Knopje om nek bij ouderen"

We moeten niet raar opkijken als het steeds vaker gebeurt dat ouderen onopgemerkt dood thuis liggen. Dat zegt directeur van het Nationaal Ouderenfonds, Jan Romme.

"Bejaardentehuizen kennen we niet meer. Daar werd goed op je gelet. De tendens is dat steeds meer ouderen steeds langer thuis wonen. Je moet heel ziek zijn wil je in een verzorgingstehuis terechtkomen. Dan ben je al bijna dood."

Sociaal netwerk

Veel ouderen blijven dus tot op relatief late leeftijd thuis wonen, zegt Romme. "Als je dan geen sociaal netwerk hebt, dan kan het met name in de grote steden gebeuren dat je onopgemerkt dood gaat. En dat het niet wordt ontdekt dat je dood bent."

Tien jaar niet worden opgemerkt is extreem lang, vindt ook Romme. Volgens hem is de sociale samenhang in de steden heel anders geworden. "Er wordt niet meer op elkaar gelet. Men kent de buren niet meer."

Alarmeringssysteem

Romme raadt een alarmeringssysteem aan voor ouderen. "Zeker voor diegenen die geen sociaal netwerk hebben. Een knopje om hun nek. Die kun je bij allerlei organisaties krijgen."

Met zo'n systeem wordt er elke dag naar de oudere gebeld en gecontroleerd of alles goed gaat. "Als er op het knopje wordt gedrukt, dan worden familieleden gevraagd om er naar toe te gaan. Zijn die er niet, dan komt er iemand anders."

Regie

Het lijkt een eenvoudige oplossing, maar veel ouderen weten volgens Romme niet hoe ze aan zo'n systeem komen. Hij denkt dat ouderen ook op latere leeftijd, steeds meer de regie over hun eigen leven moeten nemen. Dat is voor veel mensen erg moeilijk.

Het kan zijn dat de vrouw in Rotterdam, die overleed toen ze 74 was, zich op dat moment nog niet heel oud voelde.

Romme denkt dat het alarmeringssysteem ook voor jongere ouderen al nuttig kan zijn. Vooral als ze geen sociaal netwerk hebben. "Als je niet weet hoe je dat moet regelen, dan kan de Ouderenombudsman daarbij helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl