NOS SchaatsenAangepast

KNSB wil EK kleine vierkamp

De Nederlandse schaatsbond KNSB pleit voor een Europees kampioenschap allround kleine vierkamp. Daarnaast wil de KNSB dat het Europees kampioenschap als een EK afstanden wordt aangemerkt. Een voorstel daartoe gaat de KNSB indienen bij het eerstvolgende congres van de internationale schaatsunie ISU, dat voor juni 2014 gepland staat in Dublin.

Het nieuwe voorstel staat in een nader uitgewerkt document van de visie 'Van podium tot podium', blijkt uit documenten die de NOS in handen heeft.

Stimulans

De beoogde nieuwe opzet van het Europees kampioenschap houdt in, dat er naast een allroundtitel ook vijf afstandstitels te winnen zijn tijdens het toernooi. De nieuwe toernooiopzet zal volgens de KNSB leiden tot een intensievere competitie tussen allrounders en voorts een stimulans vormen voor de schaatssport in 'kleinere' schaatslanden.

De invoering van een kleine vierkamp houdt in dat bij de heren de 10.000 meter wordt vervangen door de 3.000 meter. Bij de vrouwen zal de 5.000 meter worden vervangen door de 1.000 meter.

"Het wordt interessanter voor meer rijders en het geeft een 'clash' tussen verschillende stijlen en specialismen", schrijft de bond.

Het WK allround moet de huidige opzet behouden. "Op deze manier wordt meer diversiteit in de kalender gecreëerd en hebben het EK en het WK een uniek eigen karakter", stelt de KNSB.

Nieuwe opzet World Cup

Ook pleit de KNSB voor een herpositionering van het wereldbekerseizoen. In de nieuwe formule zouden World Cup-wedstrijden niet over een heel seizoen moeten worden verreden (zoals nu gebeurt), maar binnen een relatief kort tijdsbestek tussen november en december waarna begin januari de World Cup Finale moet volgen.

Aanpassingen mass start

Het format van de mass start heeft volgens de bond ook een aanpassing nodig, mede als achterliggende gedachte om het onderdeel olympisch te laten worden. De grootste verandering zou zijn dat de tussensprints komen te vervallen en er een afvalkoers wordt gehanteerd.

Voor het publiek wordt de race dan interessanter, omdat de eerste drie rijders die over de finish komen dan daadwerkelijk op het podium staan. Bij de vrouwen moet er nog een kleine aanpassing komen: het aantal ronden gaat van vijftien naar twintig.

De KNSB komt in de voorstellen het publiek vaker tegemoet. Schaatspakken moeten in de toekomst worden voorzien van namen en rugnummers. Het nummer is een heel seizoen hetzelfde en gebaseerd op basis van de ranglijst van het voorgaande seizoen. De naam van de schaatser vervangt de naam van het land.

Het invoeren van een wereldranglijst is ook een punt dat op de agenda komt te staan. Het moet een ranglijst worden die gebaseerd is op uitslagen van schaatsers bij ISU-toernooien. Over de invulling van een puntensysteem is nog geen duidelijkheid.

Aantrekkelijker

De KNSB maakt zich de laatste tijd sterk voor vernieuwingen binnen het schaatsen om de sport aantrekkelijker te maken. Eén van de thema's betreft de (inter)nationale wedstrijdkalender. Als het EK kleine vierkamp en de EK afstanden daadwerkelijk worden ingevoerd, zal dat vanaf het seizoen 2016/2017 voor het eerst kunnen worden georganiseerd.

Het eerstvolgende ISU-congres is van 9 tot en met 13 juni in Dublin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl