NOS NieuwsAangepast

"Iedereen moet het zich aantrekken"

De vrouw die tien jaar dood lag in haar huis, woonde in de deelgemeente Delfshaven, in Rotterdam-West. Niemand daar had haar gemist. Hoe kan zoiets gebeuren in een gemeenschap? We vroegen het aan de voorzitter van de deelgemeente, Carlos Goncalves.

"De straat heeft van oudsher een actieve bewonersgroep", zegt Goncalves. Ook hij is verbijsterd.

Wie had het kunnen opvallen?

"Ik heb een stukje gelezen over een buurman die net als de vrouw op zichzelf was. Hij had er geen erg in dat hij haar al die tijd niet had gezien. In een samenleving waar de gemeenschapszin steeds minder belangrijk wordt, waar mensen meer op zichzelf zijn, komen dit soort dingen voor. Een trieste constatering."

Wat is het voor buurt?

"Het is een stadswijk met veel jonge gezinnen. In de straat wonen actieve mensen die betrokken zijn bij hun buurt. Ik denk niet dat het iets over de sociale cohesie van de buurt zegt, want het is een actieve buurt. Ook daar kunnen dit soort dingen gebeuren. Ik ben een paar jaar geleden nog bij bewoners uitgenodigd omdat er overlast was van jongeren."

Er zijn berichten dat de vrouw een woning had gehuurd van een corporatie. Is die iets aan te rekenen?

"Ik vind dat te gemakkelijk. We moeten het ons allemaal aantrekken. De vrouw had een klein pensioen. De huur en al haar rekeningen werden automatisch afgeschreven. Al die tijd is alles netjes betaald."

Wat kan de gemeente doen om dit voorkomen?

"We hebben de afgelopen jaren heel veel geïnvesteerd om bewoners te betrekken bij hun buurt. We blijven dat ook doen. Of je dit soort dingen kan voorkomen, betwijfel ik. Mensen die met rust gelaten willen worden of zich onttrekken, daar kan dit bij gebeuren. Het enige wat we kunnen blijven doen is doorgaan met zorgen dat mensen meer oog voor elkaar hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl