NOS NieuwsAangepast

Bommelding bij NL-film in Rusland

De opening van een Russisch homofilmfestival in Sint-Petersburg is verstoord door een bommelding. De openingsfilm was de Nederlandse film 'Matterhorn'. Nadat de politie de bioscoop had doorzocht kon de film alsnog worden getoond.

Matterhorn gaat over een vriendschap tussen twee mannen in een kleine christelijke gemeenschap. De film was gisteravond voor het eerst in Rusland te zien.

Sfeer bleef goed

Kort voor het begin van het festival was een telefoontje binnengekomen waarin werd gezegd dat er een bom zou afgaan. De bioscoop werd meteen ontruimd.

Terwijl de politie de zaal doorzocht, bleven de bezoekers buiten wachten. "Maar de sfeer bleef er goed onder en het was mooi om te zien dat bijna iedereen bleef wachten daarbuiten in de kou", zegt cameraman Dennis Wielaert op Facebook.

Kippevelmoment

Na twee uur mocht iedereen weer naar binnen. "Er werd fijn gereageerd en gelachen. Als Ton Kas en René van 't Hof als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk rennen, barst de zaal in applaus uit, toch wel kippevelmomentje", zegt Wielaert.

De bezoekers werden na afloop onder politiebegeleiding naar de metro gebracht. Voorafgaand aan het festival waren in de buurt van de bioscoop posters met anti-gayleuzen opgehangen.

Regisseur

Regisseur Diederik Ebbinge laat weten dat hij bewust thuis is gebleven. Dit vanwege de anti-homosfeer in Rusland, de weigering van de Russen om fotograaf Rob Hornstra een visum te verlenen en de arrestatie van de Greenpeace-actievoerders van de Arctic Sunrise.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl