NOS NieuwsAangepast

Democraten Senaat op oorlogspad

De sfeer in de Amerikaanse Senaat is zo verziekt, dat de Democraten voor een extreme maatregel hebben gekozen: het einde van de filibuster bij presidentiële benoemingen. Dat maakt het voor de Republikeinen in de oppositie een stuk moeilijker om aanstellingen tegen te houden.

De wijziging is zo omstreden dat het in de Amerikaanse politiek bekend staat als de "nucleair option".

De Amerikaanse Senaat moet belangrijke aanstellingen van president Obama, zoals rechters of regeringsfunctionarissen, goedkeuren. De afgelopen jaren zetten de Republikeinen echter steeds vaker de filibuster in om Obama's keuzes tegen te houden. Daarbij houdt een senator het woord zolang hij kan, of tot zestig van de honderd senatoren hem tot zwijgen dwingen.

De Republikeinen hielden zo al langere tijd een aantal benoemingen tegen, zoals drie rechters van het Hof van Beroep in Washington, DC. Die rechtbank is een van de belangrijkste van het land, omdat veel conflicten met de overheid er worden behandeld.

'Eerlijker'

Bij zijn besluit om de regels te veranderen wees Senaatsvoorzitter Harry Reid erop dat van alle 168 filibusters uit de geschiedenis van de VS, de helft onder Obama werden gevoerd. Hij zei dat het daarom tijd was om de regels eerlijker te maken.

Voortaan zijn er nog maar 51 senatoren nodig om het eind van een filibuster af te dwingen. Doordat de Democraten 55 zetels in het hogerhuis hebben, kunnen de Republikeinen in feite dus geen aanstellingen meer blokkeren.

Het is voor het eerst sinds 1975 dat de regels worden aangepast. Voor wetgeving en aanstellingen bij het Hooggerechtshof zijn nog wel 60 stemmen nodig om een filibuster te eindigen.

Tirannie

De Republikeinen zijn woest over het wijzigen van de regels. Ze noemen het een tactiek om de aandacht of te leiden van het debacle rond de invoering van Obamacare.

Analisten zijn verbaasd dat de Democraten daadwerkelijk de regels durfden aan te passen, omdat het tegen hen kan werken als ze ooit de meerderheid in de Senaat kwijtraken. Reid zei dat hij die gok wel wilde wagen "om de tirannie van de minderheid" nu te breken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl