NOS SportAangepast

"Carlsen schaakt als Cassius Clay"

Hij heeft miljoenen fans over de hele wereld, werd door Anton Corbijn gefotografeerd als model voor een kledingmerk en werd verschillende keren door Hollywood gevraagd voor een filmrol. Nu lonkt zijn eerste wereldtitel. De wereldtitel schaken, wel te verstaan.

De 22-jarige Magnus Carlsen heeft in de wereldtitelstrijd met de Indiër Viswanathan Anand nog een half punt nodig voor de winst. Dat de Noor wereldkampioen gaat worden, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Ook NOS-schaakanalist Hans Böhm niet.

Allergrootsten

Volgens Böhm schaart Carlsen zich met de aanstaande wereldtitel in het rijtje van de allergrootsten. "Deze wereldtitel komt voor hem op het goede moment. Hij is al drie jaar lang zo dominant. Hij verliest bijna niets. Hij is gewoon heel veel beter dan de rest."

Daardoor is hij volgens Böhm vergelijkbaar met grote schakers als Anatoli Karpov, Garri Kasparov en Michail Botwinnik. "Zij hadden dat ook toen zij wereldkampioen waren. Net als Carlsen nu heersten zij over een langere periode. Het is lastig vergelijken natuurlijk, maar hij hoort zeker bij de beste drie schakers aller tijden."

Symbool

Carlsen werd als jongen van dertien grootmeester. Nog geen tien jaar later kan hij nu dus wereldkampioen worden. Böhm: "Carlsen staat symbool voor het nieuwe schaken. Dat die generatiewissel er komt, dat is alleen maar goed. Hij is een voorbeeld voor jonge schakers, die in hem ook allemaal hun voorbeeld zien."

De tweestrijd met Anand is tot nu toe nog niet heel spannend, maar dat is logisch volgens de analist. "Daarvoor is het klassenverschil te groot. Anand heeft Carlsen al in geen jaren meer verslagen. De enige kans die hij had, was in het begin. Carlsen had last van zenuwen bij de start van de tweekamp, maar zelfs toen had Anand geen schijn van kans. Nu is er geen houden meer aan."

Cassius Clay

Wat de Noor nou zo goed maakt, daar is Böhm duidelijk over. "De wereldkampioenen voor hem waren bijna allemaal openingsexperts. Carlsen niet. Die begint gewoon aan een wedstrijd. Bijna als Cassius Clay, dansend als een bokser. Daarmee woont hij je uit, en met zijn foutloze spel pakt hij je vervolgens helemaal in."

Vanavond is in Nieuwsuur (22.45 uur) een uitgebreide reportage te zien over Magnus Carlsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl