NOS NieuwsAangepast

Melkert: werkloosheid maximaal 5 %

Een PvdA-commissie onder leiding van oud-partijleider Melkert vindt dat de EU en het Nederlandse kabinet moeten streven naar een werkloosheid van maximaal 5 procent.

De EU moet niet alleen kijken naar het begrotingstekort. "Twee tekorten tegelijk wegwerken, dat is voor Europa en Nederland de uitweg uit de crisis."

Linksom

Melkert pleit voor ervoor om "linksom" uit de crisis te komen. Volgens de oud-partijleider is de economische crisis een symptoom van dieper liggende oorzaken en biedt het rapport linkse alternatieven voor de overheersing van het financiële kapitalisme.

Hij wil een grotere sturing van de overheid en er moet worden geïnvesteerd in werk en innovatie. Mensen, het sociaal kapitaal, staan volgens de commissie boven het belang van het financieel kapitaal.

Lange adem

Melkert is er zich van bewust dat de veranderingen een lange adem vergen. PvdA-leider Samsom noemt het rapport een waardevolle bijdrage aan de discussie over de koers voor de middellange termijn.

Ad Melkert was onder meer Kamerlid en minister. Na de grote verkiezingsnederlaag van 2002 stapte hij op als PvdA-leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl