NOS NieuwsAangepast

"Hacken EP is kinderlijk eenvoudig"

Een hacker heeft ingebroken in de e-mailaccounts van zes Europarlementariërs. Daarnaast kon hij ook in de accounts van hun assistenten en twee medewerkers van de IT-afdeling. Dat meldt de Franse onderzoekswebsite Mediapart.

Volgens de hacker was het kinderlijk eenvoudig om in te breken. Het Europarlement maakt gebruik van het Microsoft Exchange systeem, dat volgens de hacker vol fouten zit.

Identiteit

"Iedereen zou dit kunnen, je hebt alleen een simpele laptop nodig, uitgerust met WiFi en een beetje kennis die iedereen op het internet kan vinden."

Hij beperkte zich tot de inkomende mail, terwijl hij ook uitgaande mail zou kunnen bekijken. Zijn doel was het aantonen van de slechte beveiliging van de software-systemen in Straatsburg.

Hij wil het onderwerp internetbeveiliging hoog op de agenda zetten bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, volgend jaar. De identiteit van de hacker is niet bekend.

Handelsakkoorden

De Europarlementariërs die gehackt zijn komen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft vragen gesteld over de kwestie in het Europees parlement. Tegen NOS-correspondent Tijn Sadée zei ze dat ze hoopt dat dit een wake-up call is.

"We pleiten al langer voor betere beveiliging van de IT-systemen in het Europees Parlement, maar men ziet de urgentie er nog niet van in.

Er is veel gevoelige informatie in het bezit van Europarlementariërs. Neem bijvoorbeeld de lopende onderhandelingen met de Verenigde Staten over handelsakkoorden, dat gaat over honderden miljarden euro's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl