NOS NieuwsAangepast

Google-baas voorziet einde censuur

Door Peter Sonneveld in Washington

De censuur van het internet kan over een paar jaar al verleden tijd zijn. Die voorspelling deed Google-topman Eric Schmidt in een toespraak bij een universiteit in Washington. "Binnen tien jaar kunnen we overheidscensuur beëindigen", zei hij. "Betere beveiliging van het internetverkeer is de oplossing tegen overheidsspionage."

Volgens de bestuursvoorzitter van Google kan de kracht van netwerken niet worden onderschat. Hij voorziet een nieuw internettijdperk, waarin mensen met elkaar communiceren via sterk beveiligde privékanalen. Zo beschermen burgers zichzelf tegen toezicht van overheden.

Onkraakbaar

Hoewel iedere encryptie op den duur gekraakt kan worden, meent Schmidt dat de lange, telkens veranderende codesleutels die Google momenteel gebruikt voor overheden onmogelijk te kraken zijn. "Dat is wiskundig eenvoudig aan te tonen", zegt hij.

Google zelf heeft zijn beveiliging stevig opgeschroefd na de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Die bracht grootschalige overheidsspionage op het internet naar buiten. "Het blijft een kat-en-muisspel", zei Schmidt in Washington. "Maar uiteindelijk zullen de burgers overwinnen."

De internetgigant ligt zelf al jaren onder vuur vanwege de privacyregels die het bedrijf hanteert. Op die kritiek ging Schmidt niet in. Hij richtte zijn pijlen nadrukkelijk op overheidsspionage. Zo haalde Schmidt China aan, waar hij recentelijk met president Xi Jinping heeft gesproken.

China

Volgens de Google-topman denkt de Chinese leider zijn volk op het internet volledig te kunnen controleren, maar is dat een illusie. "China's tactiek is: wij zijn de baas en jij niet. Maar elke autocratie regeert dankzij de middenklasse en als deze groeit, wil die meer vrijheden, zoals op internet. Ook hier zie je weer de kracht van netwerken. Je kunt namelijk de leider van een beweging opsluiten, maar niet de hele groep eromheen."

In de Verenigde Staten is de kracht van burgernetwerken al goed te zien, meent Schmidt. Als voorbeeld noemt hij de legalisering van het homohuwelijk in enkele staten. Dit thema werd door burgerbewegingen op de kaart gezet. "Je kunt een goed idee dat breed gedragen wordt simpelweg niet tegenhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl