NOS NieuwsAangepast

Kademuur Utrecht was ondermijnd

De kademuur aan Weerdsingel in Utrecht die vorige maand instortte, is waarschijnlijk ondermijnd door hevige regenval, het scheepvaartverkeer en baggerwerkzaamheden. Dat staat in het onderzoeksrapport naar het ongeluk.

Duikers van het ingenieursbureau dat het onderzoek uitvoerde, zagen dat het zand onder en achter de kadewand was verdwenen. Volgens het bureau is de ondermijning het gevolg van een opeenstapeling van factoren.

Het zand is waarschijnlijk langzamerhand verdwenen door baggerwerkzaamheden, de scheepvaart en hoge stroomsnelheden.

Regenval

Volgens het bureau heeft ook de forse regenval bijgedragen aan de ondermijning. Daardoor was het grondwaterpeil hoger dan het waterpeil in de gracht. Het grondwater liep de gracht in en nam het zand mee.

De historische kademuur stortte op 15 oktober in. De constructie van de muur dateert van voor 1900. In die tijd was het in Utrecht niet ongebruikelijk om een kadewand direct op de zanderige grond te plaatsen.

De gemeente Utrecht heeft na de instorting een aantal maatregelen genomen. Zo werden bomen op de kade geveld en werd er een damwand geslagen om verdere instorting te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl