NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse Koolhaas in gebruik

Rotterdam heeft er een nieuwe gezichtsbepalend bouwwerk bij: De Rotterdam, gelegen aan de Wilhelminapier dicht bij de Erasmusbrug. Met zijn 160.000 m2 aan woon-, kantoor- en horecaruimte is het ontwerp van Rem Koolhaas het grootste gebouw van Nederland (150 meter). Niet het hoogste, dat is de Maastoren (160 meter), ook in Rotterdam.

Vanmiddag kreeg de grootste huurder de sleutel uitgereikt. Dat is de stad Rotterdam die 25.000 m2 kantoorruimte betrekt. Na de komst van de gemeente was ook een Spaanse hotelketen bereid om zich ook aan de Maas te vestigen. Het hotel heeft 266 kamers en een congresruimte van 2000 m2.

Verticale stad

Koolhaas zette de eerste schetsen voor het gebouw al in 1998 op papier. In eerste instantie heette het project De Verticale Stad omdat wonen, werken en recreëren hier 24 uur per dag door zou gaan.

Later veranderde de naam in De Rotterdam, naar het schip van de Holland-Amerika Lijn dat vanaf de Wilhelminapier naar New York vertrok.

Dat het nog zo lang duurde dat het gebouw werd gebouwd, kwam door de economische crisis aan het begin van deze eeuw. In 2009 ging het licht alsnog op groen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl