NOS NieuwsAangepast

Dode bij boerenprotest Parijs

In Frankrijk is tijdens protesten van boeren een brandweerman om het leven gekomen. De boeren blokkeren met hun tractors de snelwegen rondom Parijs. Daarbij botste de auto van de brandweerman, die op weg was naar zijn werk, tegen een vrachtwagen.

Bij een tweede ongeluk raakten zes mensen gewond. Minister Frederic Cuvillier (Transport) eiste een onmiddellijke opheffing van de blokkade.

Hogere belasting

De boeren geven daar geen gehoor aan en rijden langzaam in de richting van Parijs. Dat leidt tot grote chaos in het verkeer en kilometers lange files rond de hoofdstad.

De vakbond protesteert al een aantal weken tegen nieuwe belastingen, verzwaarde milieu-eisen en strengere milieu-controles.

Laag in peilingen

Zo wil de regering een verhoging van de btw op agrarische producten van 7 tot 20 procent. Daardoor zouden Franse boeren een stuk slechter af zijn dan hun Europese collega's, zegt de vakbond.

Het zijn de zoveelste demonstraties tegen hervormingen van de regering van president Hollande. De socialistische president staat historisch laag in de peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl